Al-Mundzir Al-Muntazhar

Birth Announcements

Adik Zuhayr is Coming Soon!
/center>

November 9, 2010

working on..

Salam
Lama betul tak dapat bagi komitmen untuk 'update' blog ni

Terbaru,
i'm working really hard for our new company
SIBAWAIH CONSULTANCY & SERVICES.
So this is 2nd draft of our official logo

So, your comments are most welcome!

September 9, 2010

Eid Mubarak!

Salam to all..

Eid Mubarak, Eid Sa'eed!

Salam Aidilfitri

Moga segala amalan diterima Ilahi

Mari kita bermaafan..

Hiasi Eidulfitri dengan bertakbir, bertasbih dan bertahmid..

Bukan bergosip, berghibah dan berkata nista

Berdoalah..moga dipertemukan dengan tarbiyah Ramadhan di tahun hadapan..

ameen~~

August 7, 2010

Ahlan ya Ramadhan!!



Seketika tadi, saya bertungkus lumus menghias compartment dengan tujuan utk menyambut bulan maghfirah, RAMADHAN.

Nak buat program, satu dewan boleh dihias, malah flyers tergantung seminggu sebelum program berlangsung..

Nak berdebat pulak, prepare macam2. Kasut baru, tudung baru, blazer yang mahal pun jadi mampu beli. Kerana apa? Ingin menghidupkan suasana..

Nak bertemu suami, tunang atau boyfriend, berhias bukan main lagi..supaya sedap mata memandang..

So, saya menyeru...kepada diri sendiri serta sahabat2.. mari kita hidupkan penghayatan.. dalam diri juga dalam masyarakat. Ramadhan bukan setakat pada namanya sahaja, malah pengisiannya, 'ibrah dan mutiaranya.. moga kita berpeluang peroleh tarbiyahnya.

Sesungguhnya cabaran Ramadhan bukan setakat menahan lapar dahaga. Malah ia mencakupi keazaman seseorang utk koreksi diri. Terus bertekad menjadi lebih baik dari sebelumnya. Walau diri sentiasa terkandas.



Ahlain ya Ramadhan..

Ya Rabb,
Jangan jadikan Ramadhan ini Ramadhan terakhir buatku,
andai ini Ramadhan terakhir, maka sempurnakanlah ia buatku,
jadikan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan2 sebelumnya,
jadikan Ramadhan ini Ramadhan penuh makna dan pengajaran buatku..
Allahumma Ameen~

August 6, 2010

4th ASEAN Intervarsity Arabic Debating Championship

All debaters represented IIUM

Date : 30th July 2010 - 3rd August 2010
Day : Friday - Tuesday
Venue : Islamic Science University of Malaysia (USIM)
Accommodation : ALLSON KELANA Hotel, Nilai

Representatives of IIUM


Team A : Abu Hafiz Salleh Hudin, Nuzulul Qadar Abdullah, Nurhuda Ramli, Norhayati Mad Nor.

Team B : Aishah Fauzi, Nornailah Mohd Fadzli, Siti Rahmah Borham, Badrul Aini Shaari.


Salam to all
Alhamdulillah tamat sudah segala kesibukan berkaitan debate ni..sampai xmenang tangan dibuatnya..


Pengalaman


Pengalaman, pelajaran...banyak sangat yang diperoleh sepanjang kejohanan...tak ternilai nak dibandingkan walau dengan apa pun. Berdebat bukanlah majal atau bidang yang saya minati apatah lagi punya impian utk menyertai kejohanan. Niat asal sertai latihan intensif semata2 nak 'tahsin lughah'. Sedar akan kekurangan diri, dah hampir selesaikan degree tapi masih takut utk berkata-kata menggunakan bahasa Arab. Namun, tiba hari pemilihan, namaku disebut..bagai nak relah tulang rusuk. "alamak, apela yang ust nampak pd aku ni...padahal aku sangat baru..baru kali ke 3 berdebat depan ust2..weh, xnaklah, xpasal2 aku malukan UIA kang" dalam 3 hari perkataan2 ni bermain di minda..masih tak terima kenyataan.. till one day, saya bertanyakan Huda, then Huda cakap "Ust xkan pilih melulu..ada something yang ust nampak pada awak..so prove it to us all"

IIUM B = UIA B

Mula-mula menempatkan diri dalam team ni, terasa keseorangan, buntu, xde yang membantu, membimbing...ye lah, sebelum ni segala isi dan susunan ayat saya buat bersama-sama Yat, Ibu Umair el-Muhajir. Tapi disebabkan beliau tergolong dalam Team A, maka terpisahlah kami.. namun, pada hari ke4 latihan, saya berpeluang share apa yang saya rasa sepanjang sesi latihan.. Alhamdulillah rakan sepasukan memahami, maka jadilah kami seolah2 satu keluarga..saling membimbing, saling menegur..dan segala masalah dalaman kami selesaikan pada hari tersebut...xperlu dipanjang2kan. Pada saat tu, saya merasakan sangat bertuah kerana Allah tempatkan saya bersama Team B bukan A kerana dengan ketinggian intelek kawan2 team A, saya tak akan dapat survive..Thank you Allah..


Hari Kejohanan


Pertemuan dengan pasukan UM B, sangat menakutkan..ye lah, first time join debate, first time lak masuk pertandingan besar mcm ni..sangat2 menakutkan..tapi Alhamdulillah....dengan kepercayaan yang diberikan oleh rakan2 sepasukan, Kak Aishah, Badrul Aini n Rahmah, saya berjaya tempuhi dengan jayanya.. dan selepas kemenangan pihak UIA B diumumkan, hilang segala ketakutan..dan terus saya bersemangat utk terus berjuang di medan debat. begitulah dengan pusingan2 yang seterusnya, sehinggalah melayakkan kami ke pusingan akhir...Alhamdulillah..sangat menghargai kepercayaan yang diberikan rakan2 sepasukan..

bersama team UIN Sharif Hidayatullah B


Pusingan Akhir


Selepas diumumkan bahawa kedua-dua pasukan UIA A dan UIA B berjaya melangkah ke pusingan akhir, terasa bagai perjuangan dah berakhir. At least dapat jadi naib johan kan? Lagipun bertemu pasukan UIA A, hebat sangat..watpela nak letak harapan tinggi2.. Namun, lepas ditegur oleh adik presiden kelab debat UIA, "jangan kte jatuhkan 'sum'ah' UIA" kemudian datang lak ust Ibrahim cakap "ust nak 'tamsil' dari korang sume" ditambah dengn super senior, kak Ayu yang sangat sudi membantu.. Jadi makin bersemangat, menang kalah xpenting sebab kte dah menang pun.. So sume pun dah setuju nak all out.. and at last, kemenangan berpihak dgn team UIA B, alhamdulillah...


Penghargaan


Setinggi2 syukur kepada ALLAH atas jalan yang dihampar luas di hadapanku...

Terima Kasih to Ayah n Mama.. sbb doa yang berterusan n doa yang xtra lebih sbb nak puteri tunggal mereka ni berjaya dalam bidang yang diceburi. Juga kepada tunang tersayang En. Tuan Azhar atas kemunculan yang mengejut di hari pusingan akhir..(drive sorang2..jauh lak tu)

Jazilussyukr kpd Mudarribeen, Dr. Majdi Ibrahim, Ust Salah dan Ust Ibrahim, atas perahan keringat, membanting tenaga, korbankan masa demi melatih kami semua..Juga kepada Dr. Rahmah yang sentiasa mendoakan.

Thanks to senior2, Kak Ayu, Kak Safira, Kak Janah (walaupun jauh, tapi tetap sudi membantu), Ikhwan dan Salman yang datang jenguk2 ktorang dan bersama-sama kami semua di hari2 terakhir sebelum pertandingan..

Super Duper thanks to my team mates : Kak Ecah, Dik Mah, Bad...atas kepercayaan yang diberikan...atas segala motivasi dan teguran yang membina..dan atas rasa kekeluargaan yang kalian wujudkan dalam team B.. moga akan kekal selamanya..

Special Thanks to rakan2 team A..atas segala bantuan.

Super Special thanks to Yat, Ibu Umair el-Muhajir..even terpisah tapi beliau sangat menyokong especially dari segi emosi..dari mula perandingan sampailah ke hari pusingan akhir..thanks yat..

bersama Ibu Umair el-Muhajir

Last but not least, to amie, zha, n kawan2 lain yang tak putus2 datang support team UIA.. tanpa kalian, siapalah kami..dan to all yang sentiasa mendoakan kejayaan kami...thanks sume

supporters dari UIA

June 26, 2010

Kembara Haramayn [Part 1]

Qabla bidayah,
coretan kembara ini bertujuan untuk direkodkan sahaja
buat tatapan anak cucu nanti


Salamullahi 'alaykum..
Alhamdulillah selesai sudah part 1 kembara hijrah kami sekeluarga
moga amalan diterima ilahi..

day 1 - 2 jun 2010, 7.20am
bertolak dari kediaman di gurun menuju ke KL meninggalkan along utk menjaga rumah. Setibanya di KL hotel De' Palma Ampang menjadi pilihan utk bermalam

sempat bergambar di De' Palma Hotel

day 2 - 3jun2010, 12noon
bertolak ke KLIA. Thanks Abu Hafiz sudi luang waktu utk hantar dan seterusnya menjaga kereta. Tiba di KLIA, solat serta berkumpul utk taklimat ringkas oleh wakil petugas IRNA YAKIN TRAVEL & TOURS. Diberi tag utk bagasi2.

Terharu dengan kehadiran seorang sahabat, Alia Najihah bersama mama serta adik bongsu beliau. Thanks Alia~!

bersama alia dan hafeez di KLIA

Dari jam 1600 lagi kami sekumpulan diminta turun ke ruang menunggu. Perut lapar, belum lunch. Alhamdulillah Allah permudahkan segala.

perut lapar..tp disebabkan excited, xpelah..lupe kejap lapa tu =)

1750 boarding time. MH780 heading to Bangkok. Pakat2 naik flight. Hafeez sangat teruja (his very first time naik flight). Dalam flight dapat duduk satu row sama family. Alhamdulillah.

1855 (local time)
Tiba di Bangkok. Terasa betul2 macam orang asing. Sampaikan receptionist pun tak tahu berbahasa ingggeris. Ish, 5 jam transit, "macam mana la keadaan dengan xde orang leh faham kte cakap.." But, Alhamdulillah, 5jam berlalu terasa macam 15 minit je.

Thailand International Airport (nama airport xingat, susah nak sebut)

1230 (local time)
RJ183 (Royal Jordanian) heading to Amman. "Wah, nama pun diraja. Service dalam flight pun diraja ke?" Alhamdulillah, layanan first class betul. Tiket kelas ekonomi. Seat berterabur. Each of us terpisah, tp lepas cakap dengan krew, diorang bg Umm Zuhayr duduk dengan Hafeez. Belum depart pun, Hafeez dah sedap dibuai mimpi..
Lepas dalam 2jam, Hafeez terjaga, mintak nak ke tandas. Masuk je tandas, "fuhh, mujur bersih, cantik lak tu.." Then Hafeez terus menjamah dinner yang RJ sediakan. Usai makan, Hafeez mula la menelaah kemudahan2 yang RJ sediakan. Mini Linux lengkap dengan movie, music, game, dan sebagainya menarik perhatian si cilik ni. Hampir 2 jam gak beliau memproses dan hampir penghujung filem animasi ICE AGE 3, Hafeez lena lagi..

kelas ekonomi pesawat RJ183 (dapat seat 2 tepi tingkap =])

June 25, 2010

My Family

My Ayah..
Name : Mohamad Fadzli Bin Ishak
Age : 51 (2010)


My Mama..
Name : Robeah Binti Yusoff (ruby)
Age : 50 (2010)

My Along..
Name : Hazlami Azrin Bin Mohd Fadzli
Age : 25 (2010)

Me...
Name : Nornailah Binti Mohd Fadzli
Age : 23 (2010)

My Abu..
Name : Abu Hanifah Bin Mohamad Fadzli
Age : 22 (2010)

My Aeman...
Name : Khairi Aiman Bin Mohd Fadzli
Age : 19 (2010)


My Apis..
Name : Hafeez Mursyidi Bin Mohd Fadzli
Age : 8 (2010)

May 2, 2010

Cepat sihat ya!

seorang pelajar cilik, diam2 pandai amat LUTFIL DANISH diserang demam sampai muntah2..dari pagi kawan2nya dah maklumkan ke guru kelas [kanak2 itu kata la kan]..

petang 3pm, ustazah bahasa arab a.k.a Umm Zuhayr masuk, tgk sekeliling tempat beliau penuh dengan timbunan pasir..nampaknya dah banyak isi perut dan jumlah kandungan air yang keluar dari tubuh si kecil ini..pelik, kenapa ibu bapa tidak dihubungi..

"semalam saya demam" si kecil bersuara...

wahai ibu bapa..pantaulah kesihatan anak-anak..demam si kecil tak boleh dipandang main2...

DANISH, cepat sembuh ya!

(beliau merupakan antara intelek cilik yang saya kagumi di SEKOLAH INTEGRASI FAIZIN)

April 6, 2010

kala resah

di kala kamu resah
kembalilah

di kala kamu resah
jangan punah

di kala kamu resah
bertaubatlah
bermunajatlah


video

April 3, 2010

Dearie Brother..

Salam...

My dearie 'macho' lil Brother, Abu Hanifah..
Your only sister here is missing you sooo much!

Your silly jokes,
Your smile,
Your lough,
Your temper,
Your patience
Your 'always cool n steady' act...

When there's no one understand me, you would
When there's no shoulder to lean to, you would offer yours

[sigh**]

o' Allah..
please..protect my dearie brother
where ever he might be
please grant him the best
[ameen..]
Thank you Allah



** abu, belikan angah souvenir dari Korea ye!!

Luv, Angah ^_^

February 10, 2010

Let Go

salam

sedikit pesanan :

Do let go of your past
Dont let the past ruins your today
and your future

"Yesterday is history
Tomorrow is Mystery
but Today is a GIFT"

kita selalu terlalu fikirkan ape akan jadi esok, lusa, tahun depan dan seterusnya
tapi kita lupa yang sekarang, saat ini, masa ini, hari ini,
perlu dihargai dan dimanfaatkan sepenuhnya

alam ini sgt luas
masih banyak untuk diterokai
jadi jangan musnahkan impian

ikhlas
buat diri ini dan teman-teman