Al-Mundzir Al-Muntazhar

Birth Announcements

Adik Zuhayr is Coming Soon!
/center>

December 26, 2012

Budak Bertuah!

Ape punya tajukla pulak kali ni kan.. Nak dijadikan cerita, cukup seminggu perangai lama si kecik ni datang balik. Perangai apa?

Al-Kisah, Tuan Zuhayr ni memang kuaaat sangat menangis. Maklumlah, masa lahir dia tak menangis langsung. Abi Ummi sibuk sangat suruh menangis. Lepas da discaj dari NICU, seminggu pertama kat rumah, dia ter'sangat'lah good boy. Tidur je seharian. Macam baby tipikal lain. Tapi start dari minggu kedua sampailah 4 bulan lebih, zuhayr jadi susah sgt nak tido. Menangis je keje. Dah macam-macam kaedah digunakan nak ubat dia. Berat ummi turun sampai 20kg ok!

Setelah research dibuat, tanya sana sini, rupanya memang ada HIE baby yang ada sleep disoder. And zuhayr is one of them! ^_^ Pasti ada hikmahnya.

Pengalaman? Hmm, mula-mula dulu memang stres. Bukan saja dugaan tak cukup tido. Ditambah pulak dengan menangis semahu-mahunya. Memang mencabar. Pernah menangis kepenatan dan hadapi simptom post partum depression. Namun, Maha Benar firman Allah, bahawa Dia takkan timpakan ujian, cabaran melainkan Maha Tahu kemampuan seseorang hambaNya. Alhamdulillah, semakin lama Abi dan Ummi dah boleh handle macam2 situation pelik Tuan Zuhayr.

Ummi 'pakai' zuhayr di karnival Demi Palestin


Nak dijadikan cerita, sepanjang minggu lepas, perangai itu datang lagi. Disebabkan dah lama sangat zuhayr tak berperangai macam tu, Ummi macam terkejut. Susah nak tune balik otak ni jadi macam otak era 4 bulan pertama zuhayr. Haha macam ape je. Ramai sahabat2 beri macam2 pandangan. Memang ada benarnya. Tapi untuk zuhayr, boleh jadi banyak sebab yang buatkan dia menangis tak tentu pasal. Antaranya termasuklah sebab muscle spasm. Sebab zuhayr dikategorikan sebagai stiff. Bahasa melayunya-otot tegang.

'Ala kulli haal, Alhamdulillaah. Keadaan dah tenang. Walaupun ada lagi masa2 Tuan Zuhayr menangis tak tentu arah, tapi dah berkurang. Oh ya, apa kaitan post ni dengan tajuknya? Hehe. Sepanjang minggu ke'tantrum'an zuhayr terserlah tu, ummi sampai panggil zuhayr budak bertuah. Geram agaknya. Itu je la. Heee..

Semoga dugaan, ujian dan cabaran yang Allah sediakan buat ummi sekeluarga dapat mematangkan kami. Dan lebih istimewa, semoga semua itu menjadi kaffarah dosa kami.

Sekian dulu untuk kali ini.
Wassalam.

December 21, 2012

Zuhayr @ 1 Year

Zuhayr dah pun berumur setahun lebih. Alhamdulillah, zuhayr membesar dengan sihat tanpa banyak masalah kesihatan. Phlegm, selsema, kembung perut (unpleasant tummy) ada la jugak sekali sekala menempek kat zuhayr. Biasalah, budak nak develop immune. Masalah sukar tidur berkurangan. Takdela kurang sangat. Tapi taklah setiap hari mood susah tido dia datang.

Perkembangan fizikal pula, sampai sekarang ni dah tak ada leg crossing. Leg crossing ni tak bagus. Sebab boleh dislocate tulang peha n pinggul. Thanks to babywearing. Lepas belajar DIY sling pakai shawl, Ummi rajin 'pakai' zuhayr. Bila kena pakai, automatik kaki zuhayr akan terkangkang seterusnya dapat kurangkan tabiat suka leg crossing.

video

Next, setelah beberapa sesi fisioterapi, banyak perubahan besar dan kecil yang ummi nampak pada zuhayr. Contohnya, dah tak menangis lagi kalau meniarap. Sebelum ni, kalau pusing je terus menjerit. Mungkin susah untuk zuhayr support berat badang guna tummy. Sekarang dah boleh tergelak-gelak lagi. Dah pandai rehatkan kepala kalau penat. Lagi best, dah berjaya menyusur dengan lajunya seperti dalam Video di atas. Seronok berlumba dengan Pak Su Haziq dia.

Kalau 3 bulan lepas doktor cakap perkembangan ukur lilit kepala zuhayr tak normal. Alhmdulillah terbaru, ukur lilit kepala Zuhayr dah normal. Kalau dalam graf, titik ukur lilit kepala Zuhayr duk kat tengah-tengah. Tinggi pun normal. Cuma berat yang tak normal2. Walaupun Zuhayr sangat bernafsu makan (10oz nasi sehari ok..) Tapi berat badannya susah naik. Doktor cakap sebab tak cukup calorie intake (sebab kalori dalam isomil tak cukup) dengan kurang tidur. Masalah kurang tidur memang diorang susah nak tolong. Tapi bab calorie diorang boleh tolong. So, 17 january nanti zuhayr kena jumpa nutritionist untuk bincang jadual pemakanan dan analyze kenapa susah sangat berat si kecik ni nak naik.

'Ala kulli haal, alhamdulillah, Alhamdulillah. Sebenarnya, ummi agak bangga (ummi ada hak nak berbangga sikit, kan?) sebab tak pernah sehabuk nestum pun masuk ke perut anak ummi. Bukan apa, disebabkan gagal fully BF sampai umur 2 tahun, Ummi bertekad, nak berjuang on this food matter pulak. Ummi always thanks myself sebab masih pertahankan kerajinan masak setiap hari. (hilangla sikit rasa penat bila say thanks kepada diri sendiri) Ummi sangat salute kepada ibu-ibu yang berjuang habis-habisan demi memastikan yang terbaik masuk ke perut anak-anak yang seterusnya akan menjadi darah daging mereka. You are what you eat. Tapi buat mereka yang kurang berjaya, tak mengapa. Bukanlah satu dosa kalau nestum tu masuk ke perut anak-anak. Boleh cuba lagi untuk sentiasa prepare home made food yang penuh dengan khasiat untuk anak-anak. Semua parents tentu mahukan yang terbaik untuk anak-anak, kan? So, NO processed food. Always give natural and fresh food.

Ok, next time, next entry, kalau rajin, ummi akan kongsi resepi2 makanan yang pernah ummi masakkan untuk zuhayr.

Jumpa lagi.

Wassalam :)

December 19, 2012

4th Physiotherapy Session

Pada 30 November, Zuhayr kena jalani fisioterapi. Sebenarnya ini dah kali ke-4. Tujuan fisioterapi ini untuk 'bantu' zuhayr catch up milestones seperti duduk, merangkak dan berjalan. Fisio jugak bertujuan untuk stimulate gross motor & fine motor. Tapi sepanjang 4 sesi lepas, fokus 100% ditumpukan kepada gross motor dulu. Alhamdulillah, selesai fisio pertama ditambah dengan intensive physio di rumah dan bantuan beberapa pihak yang sudi urut mengurut, Zuhayr berjaya menyusur ke depan dengan lajunya. Dah tak menangis lagi bila meniarap. Tulang belakang pun nampak makin kuat. Kawalan otot leher juga semakin bagus. Sekarang dalam proses bantu Zuhayr untuk duduk tanpa bantuan. Selepas ini fokus pada bantu Zuhayr berdiri dan berjalan pula.

Menurut pemerhatian Therapists, Zuhayr hanya manfaatkan LEFT LIMBS. Maknanya Tuan Zuhayr tak berapa gunakan anggota badan sebelah kanan.

Biasanya sesi terapi dimulakan dengan stretching. Urat2 dan otot2 kaki dan tangan diregangkan supaya kurang sakit untuk step seterusnya. Ada kalanya zuhayr bagi kerjasama. Tapi most of the time, dia 'menyanyi' di sepanjang sesi. Therapists kat situ dah kenal sangat dengan Tuan Zuhayr. Huhu. Kuat nangis! Ummi nak kata apa  lagi? Biarkan je lah. Mungkin memang betul dia nangis sebab sakit. Ummi kena kuatkan hati kalau nak tengok zuhayr cepat berjalan.

Lepas dan stretching, biasanya zuhayr akan ditiarapkan atas blog segitiga leper (tak tau namanya) untuk kuatkan tangan dan memudahkan proses merangkak. Susah sekali nak buat zuhayr fokus tegakkan tangan sambil ampu berat badan sendiri. Sama ada menangis atau sibuk nak pegang itu ini. Bila dipaksa, meraunglah  dia.

Lepas selesai exercise tangan, biasanya zuhayr akan digolekkan atas belon silinder (tak tau nama jugak). Tujuannya untuk menguatkan tulang belakang dan kawalan otot leher sekali dengan create rasa 'seriau' kalau nak jatuh sebab menurut therapists, zuhayr kurang ada rasa takut kalau nak terjatuh. Sebab itulah dia tak cuba tahan tangan ketika didudukkan. Selalunya, zuhayr akan menangis selagi therapists tak hentikan 'penggolekan' ni.

Kemudian beralih ke acara berkuda! hehe. Atas belon yang sama, zuhayr kena kangkangkan kaki macam duduk atas kuda. Dan belon akan ditekan2 ke bawah. Tujuan latihan ini untuk galakkan zuhayr tidak membongkok selain menguatkan pinggang dan kawalan keseimbangan. Haa, zuhayr suka betul bila tiba step ni.

Ummi sentiasa kena belajar


Step terakhir, zuhayr akan di'ikat'kan ke standing frame. Tujuan utamanya supaya zuhayr dapat rasa berat badan sendiri selain bantu berdiri dengan tegak dan tidak terjengket-jengket.



Zuhayr kena 'ikat' di standing frame

Susah betul nak pujuk si kecil ni kalau dah mula menangis
Itulah serba sedikit tentang pengalaman zuhayr berfisioterapi. Susah nak dapatkan appoinment kerap di HKL sebab selalunya penuh. In syaa Allah dalam masa terdekat Ummi akan aturkan supaya zuhayr dapat berfisioterapi dengan lebih kerap di pusat terapi persendirian. Mulai sekarang, ummi abi kena berjimat lebih daripada biasa.


Sibuk tengok orang lari sana-sini

Ini kuda merah dekat klinik kanak-kanak London. Ummi tergerak hati nak beli lepas tengok zuhayr tersengih-sengih bila diletakkan atas kuda ini. Setakat ni belum jumpa lagi. Susah jugak nak cari kuda ajaib ni.

Kalau terlebih fokus, maka terjelirlah lidah dia.

Ini pulak contoh latihan fine motor. In syaa Allah kalau mampu, ummi akan belikan zuhayr benda alah ni. Untuk zuhayr, demi zuhayr, semuanya boleh. Doakan abi dan ummi dimurahkan rezeki supaya dapat sediakan peralatan fisioterapi di rumah. So boleh berfisio at any time. Tak terikat dengan appoinment hospital saja.

Zuhayr, ingat pesan Ummi. There's always HOPE for u. Zuhayr boleh!!

A year of....

Alhamdulillah..dah setahun pun umur Tuan Zuhayr. (sebenarnya dah 1 tahun 3 minggu) Banyak yang ummi belajar sepanjang setahun membesarkan zuhayr. Bukan ummi saja. Seluruh keluarga pun rasa macam tu. Nak tahu betapa istimewanya Tuan Zuhayr? Seluruh keluarga ummi bernazar macam-macam untuk Tuan Zuhayr. Alhamdulillah semuanya dah dilunaskan kecuali nazar Ummi dan Abi. Kena ambil masa sikit.

Di usia setahun, saat anak-anak tipikal lain dah mula mengenal ABC, 123. Dah mula mengatur perkataan dan ayat. Dah mula bertatih, belajar berjalan. Tuan Zuhayr belum lagi berjaya lakukan semua itu. Tak apa. Masih banyak lagi masa untuk kamu berusaha. Ummi dan Abi takkan berhenti berusaha 'pulih'kan kamu.

Apapun, bukannya Tuan Zuhayr tak 'berkembang' langsung. Banyak perkembangan menakjubkan yang ummi perhatikan sejak kamu lahir. Contohnya, sekarang Tuan Zuhayr dah makin sensitif. Sangat susah berenggang dengan ummi. Ada masa, dengan Abi pun dia tak nak. Padahal Ummi lagi garang daripada Abi. Selain tu, Ummi perasan sejak kebelakangan ni banyak suku kata yang zuhayr sebut. "Hemma" untuk Ummi agaknya. "Hebba" untuk Abi kot. Hehe. Ummi main teka je. Ummi pulak dah pandai bezakan tangisan zuhayr. Nangis mengada-ada, nangis lapar n nangis sakit. Lama betul ummi amik masa nak faham. 

Lagi-lagi perkembangan, sekarang ni zuhayr pantang tengok Ummi bertudung. Terus 'menyanyi' mintak dukung. Then kalau ada orang berdiri dekat pintu, daripada nak melekat je dgn ummi, terus berubah fikiran nak ikut orang tu. Suka berjalan budak kecik ni.


Hadiah besday dari Ummi :)

Jauh dalam hati ummi, walaupun zuhayr didiagnosis dengan EVOLVING CEREBRAL PALSY, ummi yakin, banyak perkara yang zuhayr boleh capai sepanjang hidupnya. In syaa Allaah.


He''s a big boy now :)

Setahun yang penuh dengan suka duka, tangisan dan ketawa. Moga setiap detik yang berlalu dapat kita manfaatkan bersama.

Tuan Zuhayr Al-Mundzir, permata hati Abi dan Ummi. Semoga terus diberikan kekuatan untuk terus berjuang. Ameen.

Happy 1st Birthday!

From Ummi :)

November 19, 2012

Hypoxic Ischemic Encephalopathy

Rasa terpanggil untuk buat kajian tambahan tentang si dia yang datang dekat Tuan Zuhayr lepas dilahirkan. HIE atau Hypoxic Ischemic Encephalopathy diberi nama. Masih ramai yang tak tahu kewujudan istilah ni. Saya sendiri tak tahu sebenarnya. So, ini serba sikit tentang si HIE ni.

************************************

Definition

Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) is a condition in which the brain does not receive enough oxygen. This particular condition refers to an oxygen deficiency to the brain as a whole, rather than a part of the brain. Although the term most often refers to injury sustained by newborns, HIE can be used to described any injury from low oxygen.
HIE can be fatal. Within as little as five minutes of oxygen deprivation, brain cells can begin dying. The disease can also cause long-term damage, including intellectual disability, delayed development, seizures, and cerebral palsy.

Blood Supply to the Brain

Copyright © Nucleus Medical Media, Inc.

Causes

There are a variety of causes of HIE. Any injury and many health conditions can potentially cause oxygen deprivation to the brain. Some common causes are:

Risk Factors

Any injury, complication, or condition that causes the brain to have a reduction in blood flow and oxygen deprivation is a risk factor for HIE.

Symptoms

Symptoms include:
  • Mild case:
    • Difficulty concentrating or paying attention
    • Poor judgment
    • Poor coordination
    • Euphoria
    • Extreme lethargy
  • Severe oxygen deprivation:
    • Seizures
    • Coma
    • No brain stem reflexes (eg, breathing, responding to light)
    • Only blood pressure and heart function reflexes are functioning

Diagnosis

The doctor will work quickly to do a physical exam. Typically, the history is the most important factor in making the diagnosis.
Tests may include the following:
  • CT scan —a scan that uses x-rays and computer software to make pictures of your brain
  • MRI scan —a test that uses magnetic waves to make pictures of structures inside the brain
  • Electrocardiogram (EKG, ECG) —a test that records the heart’s activity by measuring electrical currents through the heart muscle
  • Echocardiogram —a test that uses high-frequency sound waves (ultrasound) to examine the size, shape, and motion of the heart
  • Blood tests, including arterial blood gases and blood glucose levels
  • Electroencephalogram (EEG) —a test that records the brain’s activity by measuring electrical currents through the brain
  • Ultrasound—a test that uses sound waves to evaluate blood flow in the vessels going to the brain or within the brain
  • Evoked potential test—neurophysiologic test that evaluates functioning of the brain by recording brain waves

Treatment

Treatment depends on the underlying cause of the condition, as well as the severity of the damage to the brain. Treatment options include:
  • Life-sustaining treatment—If brain function has stopped but damage is not yet extensive, life-sustaining treatment is administered.
  • Mechanical ventilation —This may be needed to sustain breathing.
  • Treatments for the circulatory system—Treatments are administered to maintain heart function and control blood pressure.
  • Seizure control—Medicine and general anesthesia may be administered to control seizures.
  • Cooling—Hypoxic brain damage is often caused by heat. Cooling blankets or other means of cooling may be applied to reduce the body's temperature.
  • Hyperbaric oxygen treatment —This treatment is used in cases of carbon monoxide poisoning.

Prevention

In most cases, HIE is unexpected and cannot be prevented. To prevent significant or long-term brain damage once the oxygen supply has been reduced, CPR may be administered.  

*************************************************

Nak senang cakap, HIE ni dalam Bahasa Melayunya lemas. Tapi kategori lemas HIE ni selalunya diikuti dengan fits atau sawan (moderate to severe). Neonatal HIE bermaksud keseluruhan otak bayi mengalami kekurangan oksigen yang disebabkan paru-paru bayi tak ter'buka' sendiri (tandanya : tak menangis atau born flat). Bila bayi tak menangis setelah dilahirkan, bermakna paru-parunya tak berfungsi lalu menyebabkan otak kekurangan oksigen. Itulah yang berlaku pada Tuan Zuhayr.

Zuhayr dah jalani beberapa ujian daripada sejurus selepas lahir hingga ke umur 4 bulan 2 minggu.

1. EEG atau Electroencephalogram.
Ujian ini dijalankan pada Tuan Zuhayr sebanyak 2 kali. Kali pertama pada hari ke-3 kelahirannya dan kedua pada umur sebulan. Hasil ujian mendapati terdapat Epileptic Discharges at right frontal and left temporal regions (saya sendiri tak tahu apa maksudnya yang sebenar).

2. Hearing Test.
Ujian pendengaran ini juga dilakukan pada Tuan Zuhayr sebanyak dua kali. Pertama pada hari ke-6 atau 7 (tak ingat) dan yang kedua pada hari ke-10. Keputusannya, Tuan Zuhayr lulus! Hore!

3. MRI scan.
Ujian ini dilakukan ketika Tuan Zuhayr berumur 3 bulan. Keputusan ujian berbunyi begini "No Significant Abnormality Detected".

4. Developmental Assesment.
Saringan ini dilakukan oleh Pakar kanak-kanak HTAR ketika Tuan Zuhayr berumur 4 bulan 2 minggu. Menurut doktor tu, dia sendiri terkejut tengok keadaan Zuhayr yang dah macam typical babies. Senyum, gelak, bergolek dan sebagainya.

Zuhayr juga telah jalani rawatan yang diberi nama 'Cooling Therapy' atau Hypothermia. Tuan Zuhayr diselimutkan dengan cooling blanket selama 72 jam sejurus selepas lahir. Rawatan ni bertujuan untuk mengurangkan kerosakan pada otak. Gambar di bawah ni merupakan penjelasan tentang cooling therapy:

 

Mata celik bila ummi panggil.
Gambar ni diambil di hari ke-3 kelahiran. When he is about to 'graduate' from Cooling Therapy. Masa ni dah tak ventilated lagi. Cuma semi oksigen dibekalkan (macam topi astronaut gitu) sebab zuhayr nampak macam susah nak bernafas.

Menurut artikel di atas, tiada cara tertentu untuk menangani kejadian seperti ini. Ia boleh berlaku kepada sesiapapun insan yang dipilih Allah. Mengikut statistik, 1-6 out of 1000 orang bayi akan mengalami HIE tak kiralah sebelum, ketika atau selepas dilahirkan. Jadi, jangan salahkan mana-mana pihak. Ini semua ketentuan Allah. Lainlah kalau terang-terangan salah pihak tertentu seperti biarkan saja baby makan najis sendiri sebab nak tunggu tukar shiftlah apelah.

HIE ni ada tahap-tahapnya. Rujuk gambar di bawah.


Menurut sekumpulan pakar neonatal di NICU HTAR, Zuhayr pada mulanya didiagnos dengan HIE Stage II (moderate). Kemudian esoknya, mereka bertukar fikiran dan catatkan dalam laporan Zuhayr dengan HIE stage III (severe).

Ok, itu serba sedikit pasal HIE. Rasanya fakta ni perlu diketahui umum supaya bila terkena nanti (na'uzubillah), taklah terpinga-pinga macam saya dan suami.

Keadaan sebenar Tuan Zuhayr akan dijelaskan pada next entry.

********

November 15, 2012

It's a Ni'mah!

Apapun yang terjadi, pasti ada hikmahnya.

Apapun perancangan atau jangkaan kita, jangan sesekali nafikan, Allah sehebat-hebat pengatur rencana.

Perkara yang buruk akan bertukar menjadi sesuatu yang indah jika kita terima atau hadapinya dengan redha dan ikhlas. Kelak kita akan sedar bahawa ia sebenarnya merupakan satu nikmat.

Life is a test and Jannah is our goal.

Doakan mucus jahat yang datang duduk dalam salur nafas zuhayr pergi cepat2.

November 13, 2012

Dah tukar muka!

Dah dekat seminggu lebih ber'perang' dengan zuhayr time nak tidurkan dia. Ummi tak cukup tidur sampai takut nak tidur. So dah tak ada kerja lain, ambil gambar zuhayr banyak2 then bandingkan. Sebab ramai orang cakap muka zuhayr ni fotostat muka ummi. Semalam ummi sempat snap pose muka tidur zuhayr yanf sejibik macam muka abi tidur.

Enjoy the pics!

November 9, 2012

Sumber Inspirasi

Di hening subuh tadi, aku sedar.
Aku tak boleh terus cari punca kesalahan.
Aku tak boleh terus salahkan diri sendiri.

Mulai saat itu setiap detik sangat berharga.
Tak boleh dibazirkan.
Tiada lagi keluhan penat dan letih.
Tiada lagi keluhan berputus asa.
Tiada lagi keluhan kecewa.

Aku mesti belajar lebih lagi.
Korek ilmu sedalam-dalamnya.
Dapatkan maklumat daripada superfamilies yang dah berpengalaman.
Moga masih belum terlambat.

Nak jadi sekuat Puan Afidah Ayob, Puan Noina, Mama Sofea dan ramai lagi Supermamas yang hebat-hebat di luar sana. Mulai saat ini, supermamas ini dan anak-anak merekalah sumber inspirasi aku.

Buat Tuan Zuhayr,
Kamu dah cukup yakinkan Ummi bahawa kamu seorang pejuang cilik yang takkan pernah mengalah. Teruskan jadi sumber kekuatan Ummi. Jom kita fight sama-sama. Ummi pasti, masih ada harapan untuk kamu dan kita sekeluarga. Moga Allah berkati perjuangan kita.


Zuhayr & Ummi, together Forever!

November 8, 2012

Please strengthen my heart

Salam..

Rentetan post sebelum ini dan kebetulan ter'tonton' Wanita Hari Ini bertajuk 'bayi lemas dalam kandungan' kelmarin, aku rasa tergerak hati nak teruskan cari maklumat tentang masalah kesihatan zuhayr. Alhamdulillah, melalui blog super mama yang jadi tetamu WHI tu, aku terjumpa satu komuniti yang saling menyokong ibu bapa yang dianugerahkan anak istimewa. MyCP merupakan nama group tu. Dan dari blog supermama ni jugak aku temui beberapa lagi supermamas yang tak jemu-jemu berjuang demi masa depan anak mereka yang sangat istimewa.

Semakin aku korek, semakin menebal rasa bersalah. Ada supermama yang sanggup berhabis ribuan ringgit mencari alternatif dan pelbagai terapi demi anak tercinta. Ada juga yang suaminya membanting tulang cuba bina sendiri peralatan terapi yang harganya mencecah ribuan ringgit di pasaran.

Malam ini aku menangis semahu-mahunya. No, bukan sebab aku tak boleh terima hakikat. Tapi sebab nak dibandingkan dengan usaha-usaha supermamas tu, i did nothing for zuhayr! Cuma mengharapkan sesi terapi 2 kali sebulan di Institut paediatrik HKL tu semata-mata.

Ya Allah, maafkan ummi sayang. Ummi betul-betul tak tahu apa yang sepatutnya ummi lakukan. Rata-rata orang cakap kamu anak yang normal. Tak perlu dirawat. Tapi ummi tahu, jauh di lubuk hati ummi, ummi tahu ada something wrong pada pergerakan motor kamu. Bukan ummi mendoakan yang buruk untuk kamu. Tapi kita semua mesti terima hakikat ini. Ya Allah, please make them understand.

Sekarang ni, ummi buntu sangat. Kerja di ofis banyak. Kadang-kadang menuntut ummi bekerja di hari minggu. Kalau berhenti, gaji abi seorang takkan cukup untuk sara keperluan keluarga kita seharian. Nak hantar kamu ke pusat terapi swasta, nak korek biaya dari mana sayang? Ummi dah belajar langkah2 terapi untuk kamu. Tapi cukupkah sekadar sehari seminggu dan most of the time, kamu tak berikan kerjasama. Menangis semahu-mahunya sampai ummi tak sanggup nak teruskan sesi.

Ya Allah, kau pernah kurniakan kepadaku jiwa yang kental. Tapi adakah kini Engkau dah ambil semula nikmat pinjaman itu? HambaMu ini sangat perlukannya.

Sebak sangat. Tak dapat terus menulis.
Andai kamu faham........

Gambar terbaru Tuan Zuhayr Al-Mundzir

November 5, 2012

Khass Means Special

Salam to all readers.

Sebelum teruskan pembacaan, note that I already warned u. Post kali ni berbaur emosi. Jadi jika sesiapa yang selalu berburuk sangka dan takut terasa, tolong jangan teruskan pembacaan. Aku tak tujukan post ini kepada sesiapa secara spesifik. Cuma meluahkan apa yang terpendam.

Entahlah kenapa rasa terganggu sangat sepanjang minggu ni. Mungkin terlalu banyak unsur gangguan. Aku sendiri pun salah. Melayan sangat perasaan tu. Tapi bukan ke 'layan perasaan' tu one of women's specialty?

Setiap kali ziarah atau diziarahi, mata-mata yang merenung Tuan Zuhayr pasti akan buatkan tuan-tuan mereka cakap: masyaAllah! Hemsemnya! (alhamdulillah). Ingatkan tu aje. Rupanya mesti ada sambungannya. 'berapa bulan dah ni? Dah boleh buat apa? Keciknya dia!! Tak bagi makan ke?'.

Banyak isu boleh ditakwilkan daripada dialog tersebut.

Pertama, isu makan.

Wallahi, aku ni tak pernah catu kuantiti makanan zuhayr. Cuma kualiti yang selalu aku catu dan agak berkira dan cerewet. Alhamdulillah bersyukur sangat sebab Tuan Zuhayr bukan seorang picky eater. Apa saja makanan yang aku suap, pasti beliau makan dengan sepenuh semangat. Tapi nak buat macam mana, berat badan dia susah nak naik. Bukannya salah sesiapa. Mungkin kadar metabolisme dia tinggi. Mungkin jugak sebab tak cukup tidur sebab zuhayr memang susah sangat nak ditidurkan. Atau mungkin zuhayr ni dari spesies small-sized babies. Bagi aku, selagi zuhayr aktif dan kuat, dah cukuplah tu dia makan. Pasal jenis makanan pulak, aku berharap sampai bila2 pun aku berkuasa mutlak tentukan apa yg akan masuk ke perut dia. He's my son, my future n my choice. Kenapa? Cukuplah dengan cakap aku mahukan yang terbaik untuk anak aku. I believe this is what all moms want and strive for.

Kedua, isu milestones.

Ya, memang zuhayr lambat catch up milestones yang digariskan oleh pembuat carta milestones tu. Ini pun mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Bukan semata-mata kerana HIE walaupun secara umumnya HIE lah penyebabnya. Sampai sekarang, aku tak pernah anggap he's an abnormal baby. No and never. Zuhayr sendiri berusaha untuk jadi seorang bayi normal. Dia berusaha dengan sangat gigih untuk catch up milestones yang pernah ditinggalkan atas banyak sebab. Aku sendiri jadi saksi kepada usaha gigihnya demi membuktikan dia boleh buat itu dan ini. Kau orang tahu apa? Aku ni yang berada 24-7 dengan dia. Naluri aku paling hampir dengan naluri dia. So, I know him better than all of you do. So, untuk semua pembaca yang mungkin akan berjumpa dengan aku satu hari nanti, please know that soalan macam yang aku sebut di atas sangat menyentuh hati. Yes, aku boleh berlagak macam tak ada apa-apa yang berlaku. Tapi hati yang menangis, siapa yang tahu, kan? Setakat bertanya tak apa. Tak ada masalah. Aku masih boleh jawab, dia masih meniarap, menyusur. Belum boleh duduk. Apatah lagi merangkak atau berjalan. Dia masih berusaha. Aku boleh jawab macam tu. Tapi itu sajalah. Tak payahlah sampai nak buat muka dan kata "Haa! Tak boleh duduk lagi? Dah 11 bulan kan? Anak dia tu, dia ni dah berlari pun." Ayat-ayat macam ni lah yang buat aku meradang. Sekali dua tak apa. Berkali-kali, penat jugak telinga nak tadah. Cuma luahan hati. Aku tahu, masih banyak yang perlu dikoreksi.

Oleh itu, aku nak umum secara rasmi kat sini. Antara punca zuhayr lambat kejar milestones (yang juga merupakan tanda-tanda CP-Cerebral Palsy) adalah kerana komplikasi yang kami (aku dan zuhayr) hadapi semasa proses melahirkan dan dilahirkan. He was diagnosed with HIE stage 3 (the worst stage) sampaikan doktor2 pakar cakap, paling kurang pun, dia boleh masuk sekolah tapi tak pandai. His brain MRI dan EEG came out with no abnormality detected. Cuma according to his doctors, muscle tone of his lower limbs is quite high. Sebab itulah zuhayr susah nak catch up milestones. Lagi beberapa hari je lagi he'll turn 1. Tapi masih tak boleh duduk sendiri. Apatah lagi merangkak atau berjalan. Lain-lain developmental, sepanjang pemerhatian aku, dia ok. Cakap yang banyak sangat. Suka bila kita senyum, sedih kalau kena  marah, tahu bila disuruh jaga-jaga. CP dan jenis-jenisnya hanya boleh ditentukan bila umur baby mencecah 2tahun. Tapi aku harap tak ada sesiapa sibuk nak tahu sebab aku sendiri pun tak nak tahu. Selagi zuhayr aktif as he always be, alhamdulillah! Itulah sedikit sebanyak zuhayr's medical history.

Setelah banyak research aku dah buat, kebanyakan outcome dari anak-anak yang seangkatan dengan Zuhayr (HIE stage 3), langsung tak macam zuhayr. Ada yang dah berumur 4 hingga 5 tahun, tapi tak boleh kawal kepala sendiri. Ada yang tak berbunyi langsung. Ada juga yang  bertahun-tahun makan melalui tiub. Kau orang nak tahu? Aku ni bersyukur sangat sebab walaupun dikategorikan dalam the worst stage, outcome zuhayr dari segi kognitif sangat positif. Mereka yang kenal zuhayr tahu betapa cerianya dia. Sentiasa tersenyum (kalah anak orang lain yang tak ada masalah tau!). He's very responsive. Dah boleh lambai bye2, boleh jawab pertanyaan, pandai memilih orang. In fact, dah mula tunjukkan tantrum pun kalau mainannya diambil secara paksaan. Zuhayr tak pernah makan guna tiub (melainkan masa dalam NICU dulu). Walaupun doktor2 pakar kata Zuhayr kena balik dengan Tube tu, zuhayr sendiri berusaha memandaikan diri untuk latch on and breastfeed dengan jayanya. Zuhayr cuba angkat badan sendiri since berumur 2 bulan lebih. Lulus hearing and visual tests. Tak pernah kena fits walaupun pernah demam mencecah 39.8 degrees. Syukur sangat. Alhamdulillah! So, aku tak ada alasan lain untuk bersedih mengenang nasib zuhayr. Zuhayr boleh dikatakan anak yang super special. And that makes me a super special ummi. Zuhayr tak pernah mengalah dalam berjuang. So, kenapa aku kena mengalah dan kecewakan dia? No n never.


Zuhayr with his habit - always smiling.
He's my everything!

Kesimpulannya, yes, we have to admit that he is a special baby. Kami sebagai orang tuanya harus terima ketentuan yang telah ditakdirkan oleh Allah ke atas dia. He's going to be a dweller of Jannah. So, we, as his parents should rasa berbesar hati dapat menjaga dan memelihara seorang ahli Jannah.

Diharapkan dengan penerangan serba ringkas dan maaf kerana melibatkan emosi (as i am a normal lady, with feelings and emotions) dapat menjelaskan serba sedikit situasi dan masalah yang zuhayr dan kami (his parents) hadapi.

Mungkin pesanan ni agak berguna.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.
Please doakan saya khususnya, supaya tabah.

Luahan hati Ummi Zuhayr.
Maaf jika ada pihak yang terasa.

Wassalam.

September 10, 2012

Rindu tu bertandang lagi

Tamau cakap banyak. Cuma rasa rindu rasa makhluk kecil menendang bersilat dalam perut ni kembali bertandang.

Jauh dalam lubuk hati, ummi rasa Tuan Zuhayr dah ready jadi 'Along'. Cewah!

Agaknya rupa zaheera macam ni kot kan? (haish mimpi apela ummi ni)

July 24, 2012

How I Love Ramadhaan I

Salaamullaahi 'Alaykum

Tak terlambat lagi rasanya untuk ucapkan Ramadhaan Kareem.
Selamat berpesta ibadah
Selamat menjalani kursus koreksi diri dalam madrasah Ramadhaan

Rasulullah SAW pernah bersabda dan sabda baginda ini agak ma'rouf (terkenal) di kalangan kita semua.
Bunyinya begini:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Man qaama Ramadhaana eemaanan wahtisaaban 
ghufira lahu maa taqaddama min dzanbihi


Mafhumnya (ini mengikut syarah dalam kitab Fathul Bari) pula begini:
Barangsiapa yang mengerjakan Qiyaamullail (Imam Nawawi dan lain-lain kata Solat Taraaweeh) di bulan Ramadhan dengan sepenuh keimanan dan kepercayaan bahawa bulan ini banyak fadhilatnya dan dilakukan dengan ikhlas kerana Allah semata-mata, akan diampunkan dosa-dosanya yang lampau. Majoriti Fuqaha' berpendapat dosa-dosa yang dimaksudkan adalah dosa-dosa kecil. Ada juga sebahagian Fuqaha' berpendapat dosa yang besar turut diringankan.

Ummi jumpa hadis ni ada dalam sahih Al-Bukhari dan Sahih Muslim.

Allaahu Akram!
Apalah lagi nikmat yang kita dambakan daripada Allah SWT setelah Allah kurniakan kita bulan sejuta barakah ini?

Oh, how I love Ramadhaan ^_^

Selamat berpuasa semua! Zuhayr tak boleh puasa lagi
sebab zuhayr kena naikkan berat badan dulu.


Sebenarnya Ummi berusaha nak koreksi diri.
Daripada yang buruk kepada yang elok.
Daripada yang elok kepada yang lebih elok.

Malngnya (malang ke?), di awal Ramadhan ni, Ummi terpaksa hadapi ujian yang sangat-sangat berat.
Semalam memang Ummi rasa malang. Tapi pagi ni Allaah dah 'cerah'kan hati Ummi yang gelap gelita dan Ummi dan nampak hikmahnya. Alhamdulillaah, how I love Ramadhaan.

Mudah-mudahan Ummi boleh terus menikmati barakah Ramadhaan kali ini. Bersama Abu Zuhayr dan of course, Tuan Zuhayr. Ummi nak jadi Ummi yang kuat. Ummi juga nak Abu Zuhayr jadi Abi yang kuat. Tuan Zuhayr pun kena jadi anak yang kuat. Kuat iman, kuat sabar, kuat fizikal dan kuat mental. Pendek kata, kuat semualah ^_^

Moga kita semua beroleh petunjukNya. Ameen.

July 7, 2012

Pengubat rindu

Salaamullaahi 'alaykum

Tengah kebosanan tunggu abi dalam kereta, tiba-tiba teringat ummi dah download blogger apps dalam fon. Lama lagi nak kena tunggu final english debate musleh ni habis. So, merepek kat sini dulu lah.


Kali ni nak cerita pasal debat. Yes, ummi pernah join debat bahasa arab semasa di UIAM dulu. Tapi masa join tu dah final year. So, tak banyak sangatlah pengalaman yang dapat dikutip. Tapi alhamdulillaah kenangan termanis sepanjang terlibat dalam debat bila menang asean intervarsity arabic debating championship.

Paling sweet, abi drive sorang2 dari gombak untuk sokong team ummi (masa tu abi baru pandai bawak keta n abi bukan ABI pun lagi..hehe). Manis2..

Ummi minat sangat berdebat dalam bahasa arab. Mula-mula join memang takut. Ketaq lutut orang kedah cakap. Tapi lama-lama rasa macam satu kepuasan setiap kali habis 1 round debate tu.

Dah 2 kali ummi ikut abi untuk tengok pertandingan debat antara sekolah-sekolah. 1st dekat UIAM. 2nd ni dekat UTM jalan semarak. Bila dapat tengok adik-adik berdebat, terubat rindu. Punyalah khusyuk sampai tak sedar Tuan Zuhayr dah di pas2 dari sorang ke sorang yang lain (biasalah... orang mmg teruja bila nampak tuan zuhayr).
Bilalah agaknya ummi dapat berdebat lagi? Ummi masih boleh cakap arab ke? Dah lama tak praktik. Bidang kerja ummi sekarang dah xde kaitan dengan bahasa arab. Rasa berkarat sangat otak. Lepas ni nak cakap arab dgn abi n tuan zuhayr lah. Mudah2an nikmat ilmu tu tak ditarik balik oleh Allaah SWT sebab tak dimanfaatkan.


TEAM UIAM B


Sehingga berjumpa lagi di entri seterusnya :)

July 2, 2012

Lepas 16 bulan

Salamullaahi 'alaykum :)

Mesti readers pelik kan bila baca tajuk entri ni.

16 bulan tu hasil tambah 9bulan mengandung n 7 bulan post deliver.

Dah 16 bulan Ummi tak bersukan. Sejak tahu mengandung, semua aktiviti sukan dihentikan serta merta. Bowling pun tak boleh main. Boleh tengok abi main je. Naik turun tangga pun kena marah (awal2 pregnancy je).

Baru-baru ni company TV Al-Hijrah buat karnival sukan. Line clear la. Ummi rindu sangat nak bersukan. So, dalam banyak2 acara, ummi pilih bola jaring. Oleh sebab semua staf dibahagikan kepada beberapa pasukan, nama Ummi tersenarai dalam team Ejen Halal.

Mula-mula Ummi jadi reserve je. Al-Maklum, ramai lagi yang cergas2. Pas dah try main, Ummi disuruh main tukar2 antara GS (gol shooter) n GA (Goal Attack). Training sehari sebelum pertandingan. Fuh!! Semput.

Tiba hari pertandingan, game pertama Ummi jadi GA. Melekat sampai habis. Tak de tukar-tukar dah. Lepas berhempas pulas main 5 game, Ejen Halal menang! Alhamdulillah. Bukan main happy lagi tean Ummi. Ummi pun ape lagi, seronok tak terkata lah.


Team Ejen Halal. The Champion!

Disebabkan lama tak bersukan then tiba2 main berhempas pulas, the next day Ummi takleh bangun! Takleh jalan! (hiperbola pulak. Susah je takdelah sampai tak boleh terus). Sampai takleh dukung Tuan Zuhayr lama2. Hehe. Dalam 2 hari jugaklah terasa. Sekarang Alhamdulillah dah ok.

Apapun, mmg sangat puas hati. Sebab Ejen Halal menang secara keseluruhan. Tahniah team Ejen Halal! Tahniah Ummi!

Ummi, Zuhayr & our Trophy!

Entri percubaan

Ummi baru download apps untuk blogging di iPhone. 
So nak tengok keberkesanannya. 
Kalau cun, lepas ni boleh berblog di mana2 lah :)


Test entry

photo

bekerja dgn imam suhaib webb hari ni :)

Hutang Cerita

Salam to all

Lama sangat dah tak update.
Sibuk tak terkata.

Malam ni takleh tido.
So, bolehla nak taip sikit2.

Banyak btul hutang cerita.
Hari tu janji nak cerita pasal perjuangan Tuan Zuhayr di NICU.
Sampai sekarang tak cerita lagi.
Hehe. Sebenarnya dah ada dalam draft.
Cuma belum ada kekuatan nak publish.
Doalah moga diberi kekuatan ^_^

Lagi satu, hutang nak cerita pasal zuhayr's semi solid food journey.
Haaa, yang ni meh nak cerita.

Sebenarnya Zuhayr dah mula makan dalam 4 hari sebelum masuk 6 bulan. Sebelum pandai meniarap betul2. Tapi masa tu belum beli blender lagi. Jadi, Ummi pun lenyek je la lepas dah tanya banyak pendapat veteran2 otai. Buah pertama yang Ummi try bagi, buah pir (pear). Sbb Ummi suka sangat pear! Hehe. Bukan itu je sbbnye. Ummi ada baca research yang cakap pear lagi mudah hadam berbanding apple. Risau anak teruna Ummi ni kena sembelit, so Ummi decided untuk bagi pear as Zuhayr's 1st semi-solid food.

Tapi malangnya, perkara yang ditakutkan jadi jugak. Zuhayr ke'sembelit'an. Yelah, dahla 1st time makan. Ummi tak blend pulak. Lenyek2 je. Then banyak pulak tu Zuhayr makan. Sudahnye, kenala bawak ke klinik. Dr. bagi ubat lawas. Lepas 2 malam mengamuk tahap super, Tuan Zuhayr sihat semula. Alhamdulillah.
So, sejak peristiwa tu, Ummi bertekad beli blender. Tanpa berfikir panjang, Ummi pun belilah Little Bean Super Trio Food Processor. Alhamdulillaah dan sangat2 lega sbb Food Processor ni sangat2lah memudahkan keje Super Ummi ni. Walaupun parts nye banyak nak dibandingkan dengan Avent 2-in-1 steamer and blender yang sangat mahal itu, Ummi rasa lega banyak. Mudah dan cepat untuk buat stok makanan Tuan Zuhayr.

Hadiah half birthday saya! TQ Ummi ^_^
So setakat ni Tuan Zuhayr dah makan buah pear, apple, brokoli, carrot, sweet potato, kurma, n bubur beras perang n setiap kali blend, ummi akan masukkan air zam zam n pecahkan beberapa biji habbatussauda'. Ummi nak cuba pelbagaikan lagi makanan untuk Tuan Zuhayr. Mudah2an dengan usaha Ummi ni, bila besar nanti Tuan Zuhayr tak jadi Picky Eater. Alhamdulillaah, setakat ni Ummi belum pernah bagi nestum lagi. Ummi akan elakkan benda-benda manis (gula) masuk ke badan anak Ummi ni. Kalau bukan Ummi yang ambil berat tentang kesihatan Tuan Zuhayr, siapa lagi kan?

Pureed Pear

Sukenye makan Carrot!

Yummy Broccoli!
Ummi pun dah tambah kekerapan makan Tuan Zuhayr. Sekarang dah makan 2 kali. Tengah hari bubur nasi + sayur-sayuran. Petang snek puri buah-buahan. So far, nampak ok. Dah xde sakit2 perut lagi.

Tapi masalahnye, setiap kali travel atau keluar jejalan, mesti Tuan Zuhayr tak makan. Bukan tak nak. Ummi yang tak bawak. Dah pernah cuba bawak. Ambil makanan yang dah di'frozen', letak dalam insulated bag. Sampai masa makan, kat tempat bukan restoran pulak tu, Ummi tanya Abi camne nak bagi Zuhayr makan. Hehe sudahnye, bawak balik semula makanan yang tak bersentuh tu. InsyaAllah Ummi akan dapatkan Food Jar so that sebelum keluar jalan2, Ummi panaskan siap2 makanan n letak dalam jar. Boleh tahan sampai 5 jam.

So, itu sajalah cerita tentang semi-solid food & Tuan Zuhayr. So far, Tuan Zuhayr makan je tanpa banyak cakap (dah takleh cakap kan). Ummi pun akan teruskan usaha bagi Zuhayr makan only Home made food with no sugar or salt. Sebarang tentangan takkan dilayan. Hehe.

InsyaAllah next entry Ummi akan ceritakan perkembangan Tuan Zuhayr pulak n betul ke Tuan Zuhayr dah tumbuh gigi? Stay tune!

Wassalam =)


****************************************************************

May 10, 2012

Thursday's sick

Salam.

Rasa berat sangat kepala hari ni.
Sebelum datang kerja tadi, 
pinjam termometer Tuan Zuhayr.
Bacaannya 38.2 darjah.

Demam rupanya.
Panas yang mencengkam urat dan tulang belulang.
Tonsilitis menjadi-jadi.
Patutkah dibuang je?
Teringat pulak masa diserang denggi hari tu.
Rasanya macam ini lah.

Dunia bepusing-pusing.
Mata jadi kabur.
Telinga kurang dengar.
Air liur sendiri sakit nak ditelan.
Sendi-sendi lutut, siku macam nak putus.

Moga ia jadi Kaffarah dosa-dosa Ummi
Saat ini cuma terasa nak dipeluk erat 
oleh si Imam dan si pejuang cilik.

Dear Allaah, please give me strength, Ameen.

April 16, 2012

100th |^_^|

Assalamualaikum WBT.

Lama betul tak update blog.
Busy sangat ke Ummi ni?

Banyak sangat nak diceritakan sampai tak tahu nak mula dari mana.

Zuhayr's Check Up

Minggu lepas, Abi n Ummi bawak Zuhayr pergi tempat lahir beliau. Ya, di Pusat Bersalin Barakah. Saje nak try dengan paed kat sana di samping nak berborak2 dengan Dr. Khairiah. Oh ya, Tuan Zuhayr sangat dikenali sebab kelahiran beliau yang sangat special (jarang jadi kes2 macam yg jadi kat Ummi di pusat bersalin ni).

Berat Tuan Zuhayr dah mencapai 5.6kg. Tu 2 minggu lepas. Sekarang naik lagi kot. Sebab seriously lutut Ummi nak patah dah duk mendodoi beliau. Hehe.

Dekat Barakah, Zuhayr dapat jumpa Dr. Maher Zain (Abi cakap camtu sbb Dr. tu bukan Malaysian. Ala-ala macam Maher Zain). Pandai sangat Dr. amik hati budak2. Ummi tengok Tuan Zuhayr seronok sangat sembang dengan Dr. tu.

Dr. (sampai tak tahu nama Dr.) ada ajar Abi n Ummi cara nak exercise untuk kuatkan muscle tangan n kaki Zuhayr. Sambil menggalakkan pergerakan motor beliau. Abi lah yang selalu praktikkan ajaran Dr. nih.

Alhamdulillah, Zuhayr dah dapat injection triplet untuk umo 2 bulan. Next week amik untuk yang 3 bulan pulak. Oh ya, Zuhayr punya jadual imunisasi terganggu sebab kekangan masa Abi n Ummi + Zuhayr selalu diserang batuk dan selsema. Jadi, Dr. tak nak tambah sakit dengan injection (kot2 demam)


Abi, Ummi & Zuhayr di Poliklinik Barakah ^_^

Kejap je Zuhayr nangis sebab injection. (terer lah anak Ummi ni). Lepas tu jupe Dr. Khairiah pulak. Sembang2 tentang keputusan test2 Zuhayr. Dr. cakap jangan risau. InsyaAllah Zuhayr sihat2 je. Bukan main seronok lagi Zuhayr bersembang dengan Dr.

Balik Kampung!

Rabu lepas (11 April 2012) Abi n Ummi bawak Tuan Zuhayr balik kampung. (Last Zuhayr ada di sana masa dalam pantang). Bukan main seronok lagi mak tok, tok wan, pak su, pak lang n ahli keluarga lain di Gurun. Zuhayr pun seronoklah makin ramai orang nak layan beliau! Pantang terjaga, senyum je memanjang.

Berkaraoke dengan Abi

 Zuhayr dengan Ummi kat buaian luar rumah

Ready nak pegi umah cik Imah.
Zuhayr dengan Mak Tok.

Dengan Tok Wan. Seronok betul anak Ummi ni!

Walaupun tak sempat jalan mana-mana (sebab mood Tuan Zuhayr tak menentu + Ummi selsema teruk), tapi percutian kali ni best sangat. Dah lama sangat tak balik Kedah ^_^. 

Balik Kedah dengan Pak Lang (sebab viva belum diservis). Balik semula ke KL naik bas. Abi n Ummi saspen je risau takut Zuhayr melaungkan 'azan' sampai pak cik driver pening. Tapi Alhamdulillah, kejap je ragamnye. Sepanjang jalan beliau nyenyak tidur.

 Baru lepas 'azan'. Waaaaa sekuat hati beliau.


Akhirnya sampai KL! 
(Zuhayr baru bangun tidooo)

InsyaAllah bulan 6 nanti balik Terengganu pulak. Boleh jumpa nenek, atuk n kawan2 kat sana ^_^. Ummi nak didik anak Ummi ni supaya rajin berukhuwwah. Sebab tulah banyak berjalan ke sana-sini.

Setakat ini dulu. Nanti Ummi tulis lagi.

p/s: Entri ke-100 ni. Ummi baru sedar. Dah hampir 3 tahun berblog, baru 100 entri Ummi hasilkan. Hihi..rajin kan Ummi ni?

April 2, 2012

Hobi baru Tuan Zuhayr

Salam semua =)

Baru-baru ni Ummi perhatikan, Tuan Zuhayr makin berminat dengan hobi baru beliau nih (dah lama dah beliau mulakan. Tapi akhir2 ni menjadi2 lak)

Apa hobi best tu?
.........................................................

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaa!

Hisap tangan!!

Tengok tu? Khusyuk sampai terpejam mata!


Semangatnye!

Hisap sampai berbunyi!


Mujurlah jari pendek2. If tak, mesti dah terjolok tekak.


Haaa..itulah hobi baru beliau selain menyembur2 air liurnya yang harum itu. Hehe. Sekarang ni Ummi perlu sentiasa pastikan tgn Tuan Zuhayr bersih. Bahaya gak kalau dengan bakteria2 n virus2 skali beliau hisap.

Itu saja untuk entri kali ni.
Jumpa lagi =)

March 24, 2012

4 bulan sudaa

23/11/11  ---------------> 23/03/12

Assalamualaikum WBT

Alhamdulillaah, usia Tuan Zuhayr dah mencecah 4 bulan.
Cepat sangat masa berlalu
Anak Ummi makin membesar =)

Perkembangan Fizikal

Dari segi fizikal, tak banyak yang berubah
Cuma muka je obviously lain dari masa lahir dulu
Ramai yang cakap muka Tuan Zuhayr mirip Ummi
Hehe...sedih je Abi.

Detail perkembangan fizikal yang terkini:

Berat : 5.1 kg. (Mungkin turun balik sbb semalam beliau demam + muntah2)
Panjang : 60cm
Ukur lilit kepala : 39cm

Perkembangan pergerakan motor
(hehe zuhayr naik motor ke?)

Tuan Zuhayr dah mula nak capai benda yang tarik perhatian beliau. Kalau dulu, tengok sambil sengih2 je. Sekarang ni da nak pegang2. Kaki dan tangan beliau semakin kuat. Kalau bagi minum guna botol, beliau boleh tepis botol tu sampai terpelanting! Kepala pun dah boleh angkat tinggi. Nampak kuat dan kawalannya pun semakin baik.

Excited nak pegang bell ball

Ini semua tanda-tanda Tuan Zuhayr dah ready untuk meniarap kan? Haa sebut pasal meniarap, Tuan Zuhayr dah semakin ligat nak pusing. Yang kelakarnya, kepala yang dipusing dulu baru badannya. Bila tak lepas, menjerit sekuat hati. Sekarang ni Tuan Zuhayr suka melonjak-lonjak badan. Dah 2 kali beliau terjatuh dari 'katil' beliau (car seat sebenarnya) gara-gara kecuaian Abi dan Ummi tak pakai kan safety belt.

Beliau tak bagi ikat belt atas bahu. 
 Jadi, ikat bawah je. Janji tak jatuh.


Sekarang Tuan Zuhayr dah boleh angkat badan sendiri. Tak lama lagi dah tak boleh tidur dalam car seat ni. Kena cari tempat tidur barulah nampaknya. Tapi car seat ni masih boleh digunakan dalam kereta. Beliau lebih nyenyak tidur dalam car seat berbanding dipegang (yelah, Ummi asyik tertidur je, tangan jatuh, Zuhayr pun terkejut. hehe..)

Zuhayr dan Mr. Hilal masa on the way pegi HTAR.

Perkembangan deria

Memang dari umur 3 bulan Tuan Zuhayr dah pandai memerhati. Ummi slalu tunjukkan video arqaam arabiyyah dan english alphabet. Kalau mood beliau bagus, beliau akan nyanyi sama. Tapi bunyinya hanya aaa, uuu je lah. Hehe.

 Khusyuk tengok bola. Kalau abi sorak gol, beliau akan join Abi.

Masa nak tinggalkan Tuan Zuhayr di rumah Tok Ndak nye, mesti beliau perhatikan Ummi sampailah dah tak nampak lagi dah. Pantang dipanggil, mesti tercari-cari suara yang panggil beliau tu. Masa di HTAR hari tu, time timbang berat, ada seorang baby sebulan lebih kot kat sebelah beliau. Baby tu menangis2 sbb sejuk kot (nurse suh bukak sume baju dan pampers). Zuhayr dari mood bagus, sengih2, sembang terus menjerit2 nangis lepas dengar baby tu nangis. Masa nak tidurkan beliau (di HTAR gak), dengar je budak nangis, mesti terbangun dan terbulat matanya. Ummi wonder kot2 telinga Zuhayr terlebih peka ke. Wallahu a'lam.

 Sekarang ni kebanyakan gambar Tuan Zuhayr mesti yang terkeluar lidahnya. Dah nak tumbuh gigi ke sayang?


Abi & Tuan Zuhayr ^_^

Ummi & Tuan Zuhayr ^_^


Alhamdulillaah..semua perkembangan Tuan Zuhayr nampak positif. Tuan Zuhayr pun dah tak banyak meragam2 macam dulu. Ummi doakan agar Tuan Zuhayr sentiasa sihat dan dilindungi Allaah SWT.

Happy 4months birthday dear...

Wassalam =)